Monografia comunei Radomiresti

Comuna Radomiresti

 Comuna Radomiresti este situata in partea de sud-est a judetului Olt, este invecinata cu judetul Teleorman si la o distanta de 50km de municipiul Slatina.
Acest teritoriu administrativ cuprinde satele: Radomiresti, Poiana, Calinesti, Craciunei.
Drumurile de legatura situate pe teritoriul comunei sunt: DN6 Daneasa-Rosiori, DJ653 Stoicanesti-jud. Teleorman si CF Caracal-Rosiori. Comuna Radomiresti este inclusa in "Lista Monumentelor Istorice" aprobate de "Comisia Nationala a Monumentelor Istorice" din anul 1992 cu sapte pozitii si anume
: - Casa Andreescu anul 1910, pozitia 29B 271, situata in satul Calinesti;
- Conac (sediul Primariei), sf. sec. XIX, pozitia 29B 476, situata in satul Poiana;
- Ansamblul Bratasanu: Conacul cu toate anexele (grajduri, castel de apa, ghetarie, beciuri) si biserica 4/4 sec XIX, pozitia 29B 477;
- Casa nr. 61 sec. XX, situata in satul Poiana, pozitia 29B 478;
- Casa nr. 84 inceputul sec. XX, situata in satul Poiana, pozitia 29B 479;
- Casa nr. 428, inceputul sec. XX, situata in satul Poiana. pozitia 29B 480;
- Moara Stoicean, 1936, situata in satul Radomiresti, pozitia 29B 489.

Moara Stoicean - acest monument se afla in intravilanul satului Radomiresti, pe partea dreapta a drumului DN6 Daneasa-Rosiori. A fost construita in anul 1936, din anul 2000 a fost preluata de firma Mondo Dalina SRL si se afla in stare de functionare. Imprejmuirea incintei pe latura sudica este din scandura, iar pe latura vestica plasa de sarma si pe latura nordica si estica nu exista.Moara este construita din caramida si invelita cu tabla si se afla in stare buna. Acest monument se incadreaza in categoria de importanta ?C?.

Casa nr.61 - este situata in intravilanul satului Poiana, in partea vestica a satului pe o ulita comunala. Casa este construita in anul 1965 si nu prezinta niciun interes din punct de vedere arhitectural. Suprafata de teren unde se afla locuinta este de 3560mp si este proprietatea lui Vaduva Constantin.
Deschiderea frontului de DS127 este de 23,3m. Accesul la aceasta locuinta se face din DS127. Imprejmuitea incintei la drum este cu placi prefabricate din beton, iar pe laturile celelalte imprejmuirea este din plasa de sarma. Locuinta este realizata din caramida cu invelitoare din tigla si este in stare buna.

Casa nr.84 - este situata in intravilanul satului Poiana. Casa este construita in anul 1932 si este proprietatea lui Saceanu Stan. Suprafata de teren unde se afla locuinta este de 1845 mp. Deschiderea frontului la ulita este de 29,5 mp. Deschiderea frontului la ulita este de 29,5m iar deschiderea de la DS123 este de 37,8m. Imprejmuirea incintei la drumuri este din scandura, iar spre latura nordica si vestica este din panouri din plasa de sarma. Locuinta este realizata din caramida, are invelitoarea din tabla si se afla intr-o stare mediocra. Acest monument se incadreaza in categoria de importanta ?C?.

Conac (fost sediu primarie) sf. sec. XIX - se afla in intravilanul comunei Radomiresti in satul Poiana. In prezent el este utilizat ca magazin universal. Deschiderea la DJ653 a frontului proprietatii este de 20m. Constructia este imprejmuita numai pe latura vestica din panouri de beton. Conacul a fost ridicat aproximativ in anul 1936, dupa spusele martorilor. Constructia este realizata din caramida arsa plina, cu invelitoare din tabla. Conacul se afla intr-o stare buna si a fost renovat, se incadreaza in categoria de importanta "C".
Ansamblul Bratasanu: Conacul cu anexele si biserica 4/4 sec. XX - au fost construite de boierul Polisor Brataseanu in sec. al XIX-lea si nu au fost revendicate.
Conacul este realizat din zidarie de caramida cu goluri de aer. Sarpanta este din lemn cu invelitoare din tigla. In cladirea conacului functioneaza asociatia agricola SC Poiana Radomiresti SA. Accesul la conac se face printr-o alee de beton de 100m lungime. Imprejmuirea la DJ653 este din plasa de sarma.
Biserica este situata la limita nordica a conacului, avand limita comunala pe o lungime de 110 m. Incinta bisericii este comuna cu cimitirul satesc, suprafata totala ocupata fiind de 0,88ha, din care 0,117ha sunt proprietatea bisericii, iar restul constituie zona gospodarie comunala. Deschiderea la drum a frontului bisericii este de 75m iar accesul se face printr-un drum de pamant. Imprejmuirea este cu plasa de sarma. Biserica poarta hramul "Sfantul Dumitru", construirea fiind inceputa in anul 1893 si terminata in anul 1902. Aceasta biserica a fost reparata intre anii 1925-1936 si ulterior in 1969. In anul 1978 a fost consolidata dupa cutremur, iar in anul 1979 a fost refacuta pictura interioara de catre pictorul Manu Gheorghe din comuna Godeni, Arges.
Acest monument se incadreaza in categoria de importanta "C".

Casa Andreescu - se afla in intravilanul comunei Radomiresti in satul Calinesti, a fost revendicata si in prezent nu este locuita. Deschiderea de la DJ653 a frontului proprietatii este de 44m. Accesul la casa se face printr-o alee de pamant. Casa Andreescu a fost construita in anul 1910. Constructia este realizata din caramida arsa plina, sarpanta este din lemn cu invelitoare din tabla. In prezent, cladirea nu dispune de tamplarie atat exterioara cat si interioara si are unele fisuri in tencuiala. Acest monument se incadreaza in categoria de importanta "C".
In zonele de proiectie ale monumentelor istorice, executarea oricarui tip de lucrare se poate face numai cu avizul "Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice", respectiv a "Directiei Monumentelor Istorice - Sectiunea Teritoriala Oltenia".

Stiri

Ultimele stiri
      Solicitare informatii / Legislatie